• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to footer

Partnership for change

  • Vårt arbeid
    • Anstendig arbeid
    • Kompetanse for arbeid
    • Livsmestring
  • Våre prosjekter
  • Om PFC
    • Organisasjonen
    • Menneskene
    • Vår metode
    • Våre partnere
    • Vår historie
    • Filantropisk rådgivning
    • Stiftelses-administrasjon
    • Hva kan du bidra med?
    • Varsling om misligheter
  • Aktuelt
  • Kontakt
  • Norsk bokmål
  • Engelsk

Filantropisk rådgivning

Ofte trenges mer enn en ildsjel for å skape gode løsninger.  Spesielt i starten av et prosjekt må det økonomiske midler til.  Mennesker som har økonomiske midler til å gi nødvendig startkapital kalles gjerne filantroper. PfC har bred erfaring med filantropi og samarbeid med filantroper, og kan tilby kvalifisert rådgivning for den som vurderer filantropisk innsats og som ønsker å sikre at investeringene blir bærekraftige – økonomisk og sosialt.

Filantropi betyr direkte oversatt ’kjærlighet til mennesket’. Selv om det ofte forbindes med velstående mennesker som gir av sin overflod, er det ofte stor giverglede også hos ”mannen i gata”.  NRKs årlige TV-innsamling skaffer gjerne godt over 200 millioner hvert år. Ettersom velstanden i Norge vokser ser vi en stadig større giverglede. I de senere år har vi sett flere gaver i hundremillionerkroners-klassen. Tradisjonelt har velstående filantroper gått svært stille i dørene. Nå er det større aksept for å være tydeligere i sin filantropiske virksomhet. Dette er positivt fordi det inspirerer flere filantroper. Samtidig som givergleden øker ser vi også en større forståelse for viktigheten av å skape økonomisk bærekraftige prosjekter.  Med det mener vi at prosjektene har en innebygget inntektsmodell slik at man blir mindre og mindre avhengig av støtte.

En venture-filantrop gir mer enn penger. Som en venture-kapitalist, vil venture-filantropen bidra med kompetanse både strategisk og operasjonelt, og bringe inn andre støttespillere. Samarbeidet er langsiktig, og det legges vekt på skalering, og  videreføring på en forretningsmessig bærekraftig måte. Jacqueline Novogratz i Acumen er foregangskvinnen innen venture-filantropi. Siden 2012 har Acumen investert 90 millioner USD i 82 innovative virksomheter. 58 000 jobber er skapt, og 125 millioner mennesker har fått et bedre og mer verdig liv takket være Acumens venture-filantropi-modell. Acumen selv mottar donasjoner. Disse investeres som lån eller egenkaptial i bedrifter som skaper stor sosial nytte. Acumen bidrar til å videreutvikle disse bedriftene slik at de blir lønnsomme og kan vokse også uten Acumens hjelp. Den inntekten Acumen skaper går til nye prosjekter. På den måten går sosial og finansiell suksess videre.

PfCs operasjonelle virksomhet drives på bakgrunn av samme filosofi som Acumen, men vi gir finansiell støtte i hele løpet – også oppstartstøtte og mindre gaver til entreprenører. PfCs grunnlegger, Ingrid Stange, er en av Norges fremste innen venture filatropi og sosiale investeringer. Hun er en av stifterne av Norges første Montesorri-skole og en hovedkreftene bak etableringen av Montesorriskolene i Norge. Hun ledet også etableringen og oppbyggingen av Sunnaasstiftelsen. Stange er i dag arbeidende styreleder i PfC.

Impact-investing innebærer investering med tydelig vekt også på den sosiale avkastningen av investeringen. Det vokser frem stadig nye impact investing-fond innenfor alle aktivaklasser. Bransjen er relativt ny, og det er foreløpig noe begrenset empiri. Men de dyktigste impact-investorer kan skilte med finansiell avkastning fullt på høyde med rene finansielt motiverte investeringer. Utfordringen kan være å måle den sosiale avkastningen. Avanserte modeller er ikke sterkere enn de forutsetninger som legges til grunn, og objektive kriterier er ikke alltid lett å definere. Det etableres nå en rekke ”skoler” innenfor måling av sosial avkastning. Toniic er et ledende, globalt nettverk av impact-investorer, og bidrar både med gode investeringsmuligheter og med metoder og kompetanse innen feltet. PfC har introdusert Toniic til Norge, og er norsk kontaktpunkt for Toniic.

Da PfC hadde sin første store konferanse i 2011, var  begrepene ukjente for mange. Vi brukte Olav Selvaag og Frederikke Marie Qvam, gründeren bak Norske Kvinners Sanitetsforening, som eksempler på sosiale entreprenører fra tidligere tider. Begge er eksempler på enkeltpersoner som har endret samfunnet. I Norge i dag er de fleste sosiale entreprenører leverandører til NAV, fordi de er et supplement til offentlige tjenester. Det er godt at vi har slike alternativer. Men den virkelig store endringen skjer når en entreprenør skaper ”disruptive change”, slik både Selvaag og Qvam gjorde. De endrer systemet eller de skaper løsninger ingen andre hadde sett for seg.

Entreprenører med løsninger der andre ser problemer finnes det stadig flere av over hele verden, fra Mumbais slum til Oslos vestkant. Utfordringer finnes overalt.  Klarer man å skape en økonomisk bærekraftig modell blir det lettere å utvide tilbudet til større markeder.

Ønsker du gode råd?

Det er viktig å tenke igjennom risikovilje og om prosjektene du vurderer å støtte er bærekraftige og vil bidra til varig sosial endring. Ta gjerne kontakt med oss for et uforpliktende møte dersom du vurderer filantropisk virksomhet. Vi kan bidra til å sette deg på rett spor blant annet gjennom konkrete forslag til prosjekt – i eller utenfor vår egen prosjektportefølje.

KONTAKT OSS

Footer

PARTNERSHIP FOR CHANGE

Pfc er en norsk frivillig organisasjon som jobber for å sikre økonomisk uavhengighet for kvinner og ungdom. Vi har for tiden prosjekter i Etiopia.

 

Personvern

Partnerskap

Vi søker enkeltpersoner eller virksomheter som kan bidra økonomisk og / eller operativt til pågående og nye prosjekter.
info@pfchange.org

Nyhetsbrev

Velg språk / Choose language:

Følg oss

Copyright © 2022 · Webdesign og webutvikling av Increo