Jeg trodde aldri at det å kunne flette kurver skulle gi meg muligheten til å få en inntekt å leve av. Gjennom Lewut-prosjektet tjener jeg mer enn tre ganger så mye som jeg kunne tidligere, sier Hagere Bere.
Hagere Bere er en av 300 kvinner som deltar i Partnership of Change (PfC) og Mester Grønns kurvprosjekt LEWUT, som er etiopisk og betyr forandring. Mester Grønn har designet og bestilt 8 000 kurver som skal selges i Mester Grønn sine butikker og PfC har engasjert 300 fattige kvinner i byen Bahir Dahr i Etiopia til å produsere kurvene. Hovedmålet er å gjøre kvinnene økonomisk uavhengige.
Hagere Bere vokste opp i en familie av kurvmakere. Som liten samlet Hagere og søsknene råmaterialer til kurver sammen med faren, gress og strå, som moren lagde kurver av. Kurvene ble solgt på det lokale markedet.
– Kurvproduksjonen endret aldri livet til min familie. Mine to søsken og jeg vokste opp under svært fattige kår, forteller Hagere.
Som barn hadde hun ikke tilgang til skole, og det var naturlig for henne og gå i sine foreldres fotspor. Hun fortsatte å produsere kurver. Hun spesialiserte seg på å lage store brødkurver. Det krevde mye arbeid og ga lite. Da mannen hennes forlot henne og barna, ble det svært vanskelig for Hagere å få endene til å møtes.
Etter at hun ble med i Lewut-prosjektet har Hagere mer enn tredoblet sin inntekt, og kan nå forsørge seg selv og sine barn.
– Det at jeg kan jobbe hjemmefra betyr også at jeg kan fokusere mer på mine barn samtidig som jeg tjener til livets opphold, sier hun.
